Rolsteigers zijn multifunctioneel

Een kwalitatief goede rolsteiger is onmisbaar voor allerlei doe-het-zelf-klussen op hoogte. Het gaat daarbij vaak om meer klussen dan je denkt! Jaarlijks moeten bijvoorbeeld de dakgoten van je huis gereinigd worden om verstopping te voorkomen. Ook kun je denken aan het noodzakelijke schilderwerk van je kozijnen, het schoonmaken van de ramen op bovenverdiepingen, het voegen van buitenmuren, allerlei soorten stucwerk en diverse installatiewerkzaamheden. 

Veilig werken

Rolsteigers zijn belangrijk om op hoogte veilig te kunnen werken. Met name het wassen van je ramen of de kozijnen schilderen op grotere hoogte zijn gevaarlijke werkzaamheden. Je bent als klusser vaak sterker gefocust op het precisiewerk dat bij de klus komt kijken, dan op je eigen veiligheid. En als je dan op een ladder staat, verlies je zomaar je evenwicht en val je naar beneden. Met alle gevolgen van dien. 

Delen van een steiger met buurtgenoten

Ook al ben je zelf als klusser niet altijd even actief en denk je een rolsteiger slechts sporadisch nodig te hebben, dan nog is een rolsteiger aankoop over een langere periode gezien voordeliger dan het huren van een steiger. Een steeds populairder wordende activiteit is bijvoorbeeld om samen met een aantal buurtgenoten een steiger aan te schaffen die je gezamenlijk gebruikt. Netto scheelt je dat behoorlijk wat geld, doordat je niet afzonderlijk een steiger hoeft te huren. Ideaal toch?

Andere voordelen van rolsteigers

Naast hun multifunctionaliteit, veiligheid en deelmogelijkheden van rolsteigers, hebben steigers nog meer voordelen. Zo zijn ze natuurlijk makkelijk verplaatsbaar door het verrolbare onderstel. Een grote ladder heeft een flink gewicht en moet je telkens verplaatsen. Tijdens een schoonmaak- of schilderklus is dat verplaatsen storend. Je moet met je emmer of verfblik naar beneden gaan, je materiaal wegleggen, de ladder verplaatsen en weer naar boven klauteren. Een steiger plaats je eenmalig en kun je de rest van de dag gebruiken.

Aankoop rolsteiger: goed plan

De aanschaf van een eigen steiger, alleen of met je buurtgenoten, is al met al een goed idee. Een steiger vergemakkelijkt het werk op grotere hoogte, is multifunctioneel, biedt meer veiligheid dan een ladder en – dat is misschien nog wel het belangrijkste -, op termijn voordeliger dan de huur van steigermaterieel.

Waar moet je op letten bij aankoop steiger?

Maar waar moet je precies op letten bij de aanschaf van rolsteigers? Vier aandachtspunten zijn belangrijk om de juiste steiger te kopen. Ten eerste moet de hoogte van de steiger moet kloppen. Verder moet je weten waarvoor je de steiger wilt gebruiken en op basis daarvan het type bepalen. Ook is het belangrijk dat de platform lengte matcht met de lengte van jouw huis en/of dat van je buurtgenoten. Ten slotte is de steigerbreedte van belang: hoeveel ruimte heb je precies nodig om goed te kunnen klussen vanaf je steiger? 

Als je bovengenoemde punten in overweging neemt, realiseer je je dat een steiger kopen – mits je kritisch bent en een goede selectie maakt van het beschikbare steigermaterieel -, een slim idee is. Een idee dat je op termijn flink wat geld bespaart. Koop daarom een eigen steiger en steek flink wat geld in eigen zak!

Uitgelichte foto steiger – via Shutterstock.

Share.

About Author

Leave A Reply