Het is een heerlijk gevoel van luxe: thuis mogen werken! Misschien mag je dit wel op bepaalde dagen in de week van je werkgever, of misschien werk je voor jezelf. Lekker, gewoon in huis! Maar daarbij is het wel van belang om privé en werk gescheiden te houden. In deze blog geven we tips.

Een aparte ruimte

De belangrijkste tip voor de thuiswerker is wat ons betreft: zorg voor een afzonderlijke ruimte in huis voor het thuis werken. Als je in de woonkamer gaat zitten is dat misschien gezelliger, maar raak je om de haverklap afgeleid. En dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor het werk!

Doe het vanuit huis werken dan ook in een aparte kamer. En is er geen ruimte over in je woning? Dan is het misschien nog wel het beste idee om te werken vanuit huis in de slaapkamer: daar is minder afleiding. Of denk na over een andere ruimte waar je geconcentreerd kunt werken.
Thuiswerker? Zo houd je privé en werk gescheiden!

Stem vaste tijdstippen af

Natuurlijk, het is een voordeel aan een baan vanuit huis dat je even tussendoor wat huishoudelijke klusjes kunt doen. Daar hoeft ook niets mis mee te zijn! Op een werkplek is het immers ook zo dat er tijd moet zijn voor pauzes. En hoe je die tijd thuis indeelt, dat is helemaal aan jou.

Maar probeer daarbij wel vaste tijdstippen aan te houden. Als je deze niet voor jezelf opstelt, is de kans groot dat je zomaar twee uur verder bent met die huishoudelijke klusjes. Dat was dan ook weer niet de bedoeling… Als je bijvoorbeeld een half uurtje tijdens werktijd apart houdt voor dit soort momenten, is er een duidelijkere regel waar je je aan kunt houden. Om vervolgens weer netjes in je bureaustoel te kruipen.
Tips voor het inrichten van een thuiskantoor

Zorg dat je je kunt concentreren

Ten slotte is het verstandig voor het werk en privé gescheiden houden dat je je volledig kunt concentreren. Haal hier dan ook items voor in huis die dit motiveren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een koptelefoon met noise cancelling – om maar een voorbeeld te noemen. Zo kun je afgesloten van je omgeving aan het werk.

Ook is het een idee om te zorgen voor een scheiding in je woonruimte, mocht er geen aparte kamer zijn om in te werken. Zet bijvoorbeeld een grote kast naast je bureau, zodat je niet steeds naar die rommel op de eettafel hoeft te kijken als je bezig bent met je werk. Dat zal zeker een hoop schelen: als dit uit het zicht is, maak je je er minder druk om.

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply