Je hebt het vast al eens zelf ervaren: het plaatsen van de juiste lampen in huis is niet zo gemakkelijk als dat het op het eerste gezicht lijkt. De ene lamp is te fel, waar de andere te donker doch sfeervol is. Hoe zorg je er nou voor dat je voor ieder moment de juiste verlichting hebt? Oftewel: hoe zorg je voor sfeerlicht én nuttig licht in één ruimte? Het antwoord vind je hier.

Soorten verlichting
Verlichting is op te splitsen in verschillende soorten lampen. De één gebruik je wanneer je bijvoorbeeld een boek gaat lezen, waar je de andere gebruikt voor het creëren van een romantisch sfeertje. Kort gezegd kun je verlichting in drie soorten opsplitsen:

  • Basisverlichting: basisverlichting is de verlichting die je gebruikt om direct licht te krijgen wanneer je een ruimte binnenkomt. Veelal is dit een grote, felle plafondlamp;
  • Accentverlichting: accentverlichting is de verlichting die je voor een specifiek werkje nodig hebt. Hierbij kun je denken aan een leeslampje voor het lezen van een boek, maar ook aan werkbladverlichting onder je keukenkastjes;
  • Sfeerverlichting: de naam zegt het eigenlijk al. Sfeerverlichting is puur en alleen bedoeld om meer sfeer in de ruimte te brengen. Dit licht heb je niet aan om zo veel mogelijk zicht te hebben, maar om de ruimte een mooie en gezellige uitstraling te geven.

soorten verlichting
Verschillende soorten belichting

Maak je eigen plan
In principe heeft elk huis en vrijwel iedere ruimte basisverlichting nodig. Je wilt in iedere kamer immers direct verlichting hebben wanneer je daar even iets nodig hebt of wilt doen. Accentverlichting daarentegen heb je niet overal nodig: op het toilet heb je geen speciaal lampje nodig om een boekje te kunnen lezen. Tot slot is sfeerverlichting ook niet overal nodig. In de keuken bijvoorbeeld hebben veel mensen geen behoefte aan sfeerlampen, waar vrijwel iedereen dit in de woonkamer wel graag wil.

Om te beginnen moet je je dan ook bedenken waar je welke vorm van verlichting wilt hebben. Dit noem je een verlichtingsplan. Hierin stel je vast wat voor soort verlichting je wilt en waar je deze gaat plaatsen.

In de woonkamer plaats je bijvoorbeeld een fel schijnende hanglamp als basisverlichting, een staande lamp naast de bank als accentverlichting en spotjes aan de muur als sfeerverlichting. De keuze ligt helemaal bij jou.

hanglamp
Voorbeeld van een hanglamp

wandlamp
Voorbeeld van een wandlamp

Kijk bijvoorbeeld eens naar het assortiment lampen bij de online winkels zoals lampen24.nl. Daar krijg je vaak alweer inspiratie van. Houd bij het opstellen van jouw plan overigens wel rekening met de stopcontacten, voordat je dadelijk je hele huis vol verlengsnoeren hebt.

Share.

About Author

Leave A Reply