Ook in de koude wintermaanden is er heel wat dat je in de tuin kunt doen. Denk aan het bouwen van een mooi tuinhuis, het aanleggen van goede tuinverlichting, het aanleggen van een nieuw terras of veranda, of het omspitten van de borders. Er zijn ook typische winterklussen, zoals het bijsnoeien van verschillende bomen. Voor al deze tuinklussen heb je het juiste materiaal nodig.

Typische winterklussen

Er zijn bepaalde klussen die je juist in de winter moet uitvoeren om in het voorjaar weer een mooie tuin te hebben. Zo is het verstandig om al het onkruid te vernietigen, bij voorkeur door het weg te branden. De kans dat het onkruid dan terugkomt in het voorjaar is een stuk kleiner. Verder worden struiken nu voor het laatst gesnoeid. Doe je dit netjes, dan zullen de struiken in het voorjaar mooier en voller bloeien dat ze het afgelopen jaar deden. Uiteraard is het nu ook tijd om alle voorjaarsbollen te planten, evenals een groot deel van de zomerbollen.

Wil je een mooi bloemperkje hebben in januari-februari, dan begin je nu met spitten en planten. Ten laatste worden alle grote bomen in de winter gesnoeid. Met name bij fruitbomen is het van belang dat je dit doet tijdens de winterslaap van de boom, in december of januari. Wanneer je de boom midden in de winter snoeit, zal hij in het voorjaar mooier bloeien en in de zomer meer vruchten geven. Wil je een boom helemaal uit de tuin halen, dan is november of december de beste periode om dat te doen.

Wat heb je allemaal nodig?

Voor het planten van bloembollen kun je volstaan met een plantenschepje of -steker. Voor het wegwerken van het onkruid kun je gif gebruiken, maar wegbranden is effectiever. In dat geval kies je voor een gasbrander of een elektrische brander om het onkruid te doden. Ga je kleine struiken snoeien, dan voldoet een snoeischaar of elektrische heggenschaar. Voor een boom heb je zwaarder geschut nodig: een grote takkenschaar of een takkenzaag. Wil je een boom verwijderen uit je tuin? Dan heb je een flinke kettingzaag nodig. Wanneer je hiermee gaat zagen heb je niet alleen de zaag nodig, maar ook degelijke gehoorbescherming. Als je langer dan een uur bezig bent met een kettingzaag zonder oorbescherming kun je permanente gehoorschade oplopen!

Veilig klussen in de tuin

Wil je in de tuin klussen, dan moet je zorgen voor veiligheid. Kies dus voor stevige kleding die tegen een stootje kan en het liefst waterdicht is. Laat geen losse touwtjes of flappen aan je kleren zitten en zorg ervoor dat je stevige schoenen hebt met gestrikte veters. De meeste ongelukken gebeuren juist door losse kleding of rondfladderende veters waar je over struikelt. Zeker bij het werken met een kettingzaag moet je goed oppassen. Lees altijd de veiligheidsinstructies, houd het apparaat op een veilige manier vast en laat niemand in de buurt van het zaagblad komen! Hier vind je een overzicht van veilige werkkleding om in de tuin te werken.

De klussen in de tuin lijken in de herfst maar koud en nat. Toch is het juist leuk omdat je in het najaar het ‘grove’ werk kan doen. Dit is de ideale tijd om eens flink in de tuin te wroeten en hem winterklaar te maken. Zo heb je nu al plezier van een nette tuin en is je tuin in het voorjaar een lust voor het oog!

Share.

About Author

Leave A Reply