Als je op zoek gaat naar een vloerkleed, kom je onvermijdelijk voor de keus te staan: hoogpolig of laagpolig? Natuurlijk moet je dan eerst weten wat eigenlijk de verschillen zijn. Zo kom je erachter welk van de twee soorten vloerkleden het mooist zou passen in jouw huis. Kies jij een hoogpolig of een laagpolig tapijt?

Terug naar het begin: wanneer is een kleed hoogpolig?

Wanneer is een kleed eigenlijk hoogpolig en wanneer is het laagpolig? Elk tapijt en vloerkleed wordt opgaand geweven. Dat betekend dat er draden doorheen worden geweven die omhoog steken. Bij een laagpolig vloerkleed zijn deze draden korter dan 1 cm. Het resultaat is een vrij glad en egaal kleed. Bij een hoogpolig tapijt zijn de draden langer dan 1 cm. Daardoor krijg je een veel hoger en dikker tapijt, dat doorgaans lekker zacht is.

Hoogpolig vloerkleed

De voordelen van een hoogpolig tapijt

Een hoogpolig vloerkleed heeft best veel voordelen. Zo geeft het de ruimte meteen een heel knusse, warme uitstraling. Het is een luxe product, vaak van wol, en kan geweven worden met allerlei prachtige kleurenpatronen. Daarnaast is het ook lekker zacht en warm aan de voeten. Bovendien dempt het vloerkleed geluiden, wat fijn kan zijn als de buren last van je hebben of als je luidruchtige kinderen hebt. Een hoogpolig vloerkleed is heerlijk in de slaapkamer omdat je dan lekker warme voeten hebt als je naar de wc moet, en in de woonkamer omdat het een luxe uitstraling geeft.

De voordelen van een laagpolig tapijt

Laagpolig tapijt is een stuk strakker dan hoogpolig tapijt. Het past daardoor beter in de moderne en minimalistische woonstijl. Bovendien zijn laagpolige vloerkleden wat gemakkelijker schoon te houden en houden ze minder stof vast. Ook kun je meubels gemakkelijker over een laagpolig vloerkleed verschuiven. Laagpolige vloerkleden zie je vaker in de kinderkamer en eetkamer. Laagpolig tapijt past ook heel goed in je woning als je een echt klassieke inrichting wilt. De bekende Perzische tapijten zijn bijvoorbeeld laagpolig.

Hoogpolig en laagpolig: de materialen

Hoogpolige tapijten zijn vaak van (zuivere) wol gemaakt. Je ziet ze ook wel van (gedeeltelijk) polyethyleen of andere kunststoffen. Bij laagpolige tapijten zie je nog meer keuzemogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld stugge vloerkleden van bamboevezels, die een mooi strak uiterlijk hebben. Er zijn ook laagpolige kleden van geitenhaar of zelfs kameelhaar (denk aan Perzische tapijten). Je moet dan natuurlijk wel extra goed opletten of er gebruik is gemaakt van duurzame materialen in jouw vloerkleed.

Laagpolig vloerkleed

Dit bepaalt je keuze

Het kiezen tussen een hoogpolig en laagpolig tapijt hangt af van een aantal dingen. Wij hebben wat overwegingen voor je op een rijtje gezet:

  • Is iemand bij jullie thuis allergisch? Dan is een laagpolig vloerkleed een betere keus dan een hoogpolig tapijt.
  • Heb je snel last van koude voeten? Dan is een hoogpolig tapijt een betere optie.
  • Heb je een moderne, minimalistische of Scandinavische inrichting? Meestal past een laagpolig tapijt daar beter in.

De keus tussen laagpolig en hoogpolig tapijt heeft veel met persoonlijke smaak te maken. Veel mensen zijn dol op hoogpolige vloerkleden omdat ze zo lekker zacht zijn. Ze hebben ook een luxe uitstraling. Maar uit praktische overwegingen kiezen uiteindelijk de meeste mensen voor een laagpolig vloerkleed, omdat dat makkelijker te reinigen is bijvoorbeeld. Welke vloerkleden vind jij het mooist?

Share.

About Author

Leave A Reply