Lekkages hebben de nare eigenschap dat ze voor een ernstige waterschade aan je woning kunnen zorgen, als je ze pas na enige tijd detecteert. Waterschade komt onder meer voor in de vorm van schimmel- en zwamvorming op de muren en plafonds. Daarbij kan er houtrot in houten constructies onder de dakbedekking, houten meubels en prachtige houten vloeren ontstaan. Kortom, schade die je liever voorkomt! Helaas is het voorkomen waterschade lastig, als je de lekkage pas op een later moment opmerkt. Het vocht is op dat moment al in de muren en vloeren getrokken, waardoor waterschade nauwelijks nog te voorkomen is. Je kunt er echter wel alles aan doen om een verergering van de vochtproblemen tegen te gaan. In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Bron van de vochtproblemen achterhalen

Voordat je de vochtproblemen in huis aanpakt, is het noodzakelijk om de bron van deze problemen te achterhalen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven, die een lekdetectie voor je kunnen uitvoeren. Door een lekdetectie uit te laten voeren, is de kans kleiner dat er overbodig veel hak- en breekwerk in huis moet worden uitgevoerd. Zo wordt voorkomen dat je na het verhelpen van de lekkage nog tijden in het puin blijft zitten. Deze gespecialiseerde partijen beschikken over speciale hulpmiddelen die het achterhalen van de bron van een lekkage vergemakkelijken. Denk bijvoorbeeld aan een lekdetectie met een thermografische camera, of door gebruik te maken van ultrasone trillingen.

Nadat de lekdetectie is uitgevoerd krijgt je vaak een uitgebreid rapport. In dit rapport staat heel nauwkeurig beschreven waar de bron van de lekkage zich bevindt. Dit rapport kan een loodgieter gebruiken om de lekkage vervolgens voor je op te lossen. Een loodgier hoeft op de ze manier zelf niet meer op zoek te gaan naar de bron van de vochtproblemen binnen jouw woning.

Vochtproblemen verhelpen in huis

Wanneer de lekkage eenmaal verholpen is, kunt je de vochtproblemen aanpakken. Dit doet je bijvoorbeeld door vochtvreters te gebruiken, die je op verschillende plekken in huis kunt plaatsen. Zorg dat je de vochtvreters regelmatig leegt! Ook is het verstandig om je woning iedere ochtend goed door te laten tochten. De tocht neemt het vocht mee naar buiten, waardoor de muren en plafonds zullen drogen. Op deze manier vermindert je het vocht in huis en kunt je vervolgens beginnen aan het herstel van de vochtschade. Denk aan het stuken van muren, het vervangen van hout met houtrot, enzovoorts. 

Tip: maak gebruik van een hygrometer in huis om de luchtvochtigheid te meten!

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.

Share.

About Author

Leave A Reply