Wanneer je een nieuw bed wilt aanschaffen, heb je grofweg de keuze uit een ledikant met matras of een boxspring. Beide soorten bedden kunnen zeer comfortabel zijn. De boxspring is tegenwoordig zeer populair, maar vaak ook veel duurder dan een ledikant. Waar moet je op letten bij het kopen van een boxspring?

Wat is een boxspring?

Het begrip boxspring betekent ‘Box met veren’ Dit is dan ook het belangrijkste kenmerk van een boxspring. De bodem bestaat net als de inhoud van een matras uit veren. Dit is een belangrijk verschil met een ledikant, waarbij de bodem meestal uit een lattenbodem of spiraalbodem bestaat. Een bodem bestaande uit veren geeft een meer comfort. Het comfort wordt nog meer vergroot doordat hierop een volwaardig matras komt. Je geniet dus van een dubbele laag veren. Doordat de box met veren wat meer ruimte in beslag neemt is een boxspring meestal ook wat hoger dan een ledikant. Zowel box als matras zijn vaak in dezelfde stoffering uitgevoerd en er kan een hoofdbord en voetenbord worden toegevoegd in dezelfde stoffering. Hierdoor oogt een boxspring ook mooi.

De box en matras

De box en matras

Er bestaan bij de verschillende soorten boxsprings grote verschillen in de opbouw en kwaliteit van de box. Toch is de box het belangrijkste onderdeel van de boxspring. De goedkoopste optie is een harde box zonder vering, eventueel afgedekt met een polyester laag. Het bed wordt wel aangeprezen als boxspring, maar is dit technisch gezien eigenlijk niet. De vering in zowel de box als het matras kan bestaan uit pocketvering of bonellvering. Bij pocketvering is iedere veer verpakt in een zakje van textiel. De veren wisselen in stevigheid en hierdoor kunnen zogenaamde comfortzones in het matras gevormd worden. Bij bonellvering heeft iedere veer een trechtervorm. Van de buitenzijde is de veer breed, maar wordt net als een zandloper steeds smaller. Deze veren zijn wat stugger. Voor het hoogste comfort van de box en het matras kies je voor pocketvering. Deze vering kan overigens wel duurder zijn. Bonellvering vormt dan een goedkoper en ook goed alternatief. Bovenop het matras wordt nog een topdekmatras gelegd. Dit is een dunner matras van tussen de 5 en 12 centimeter. Het topdekmatras is meestal gevuld met schuim, maar duurdere topdekmatrassen kunnen ook veren bevatten.

Prijs van een boxspring

Boxsprings zijn te koop in verschillende prijsklassen. Wil je heel goedkoop, dan kies je voor een harde box zonder vering, maar dan heb je eigenlijk geen boxspring. Is een goede nachtrust je veel waard? Dan moet je wellicht een lening aanvragen, want de zeer luxueuze en comfortabele boxsprings zijn zeer prijzig. De prijzen beginnen dan vanaf € 10.000,-. Dit zijn overigens vaak boxspring volgens Scandinavisch model, waarbij exclusieve materialen zijn gebruikt en die handgemaakt zijn.

Share.

About Author

Leave A Reply