Een echt vintage interieur is geen plaats om veel moderne techniek te gebruiken. Je ziet er nog weleens een hele oude radio, maar verder hoort er weinig in thuis. De tv is meestal uit het zicht weggewerkt en de échte retro liefhebber heeft er zelfs helemaal geen. Ook andere moderne media zijn niet zichtbaar in huis aanwezig. Toch kun je nu ook moderne media prima in je vintage interieur verwerken. Bijvoorbeeld de DAB radio, waar je eigenlijk niet zonder kunt!

De gewone radio: outdated

Gewone radio’s werken met AM of FM frequenties. Deze golven moeten worden opgevangen via een antenne. Een nadeel hiervan is dat je soms heel slecht bereik hebt of dat er ruis in zit. Bovendien kun je een vrij beperkt aantal zenders ontvangen. Uitzendingen via AM zijn recent vrijwel afgeschaft, waardoor je nu alleen nog via FM programma’s kunt ontvangen.  Een aantal bekende programma’s kan nu alleen nog worden geluisterd via internet en digitale radio. In Nederland ontvang je via FM eigenlijk alleen Nederlandse programma’s, bij de grens schakelt de radio zelfs ongevraagd automatisch over op zenders uit het andere land. Dit systeem is echter behoorlijk outdated. Er zijn veel betere radio’s te krijgen zonder ruis en die veel meer zenders kunnen ontvangen: DAB radio’s.

DAB radio, de digitale versie

De nieuwere versie van de radio is de DAB radio. Dit radiotype werkt met een Europees systeem van digitale radio. Het signaal wordt digitaal ontvangen, waardoor het veel stabieler is. Sommige van deze radio’s werken met wifi, andere werken via een bluetooth systeem of via kabel. Er zijn ook DAB autoradio’s die werken via de digitale ether. Je hebt er geen internet op, maar je kunt wel elk digitaal radiostation beluisteren. Je hebt veel meer keus, niet alleen uit Nederlandse programma’s maar ook uit het buitenland. Bovendien heb je geen last meer van ruis en is de ontvangst veel beter.

Een moderne radio in een vintage interieur

Het is een ideale radio voor thuis, op je werk en in de auto. Maar hoe verwerk je hem netjes in het vintage interieur? De DAB radio heeft nog een voordeel: ze zijn er al in allerlei soorten, maten, vormen en kleuren. Dus ook met een echte vintage look! De DAB radio retro stijl is bijvoorbeeld niet van andere radio’s uit dezelfde tijd te onderscheiden. Je hebt dus alle voordelen van een goede, moderne radio, maar tegelijkertijd is het een prima vervanger voor jouw vintage radio in je ouderwetse interieur. Er zijn zelfs DAB-versies van de ouderwetse grote radio’s uit de oorlog!

Een DAB radio kopen gaat gemakkelijk en snel. Je vindt ze online, maar ook steeds vaker in de fysieke winkel. Zoek je een autoradio met DAB of DAB+, dan moet je er rekening mee houden dat het model goed moet passen in jouw auto. Voor oudere auto’s wordt het lastig of worden ze zelfs helemaal niet gemaakt. De gewone huis- tuin- en keukenmodellen vind je echter nog wel in elke vorm en stijl.

Share.

About Author

Leave A Reply