Wanddecoraties maken het huis gezellig en geven sfeer in de inrichting. Maar dan moet je ze natuurlijk wel eerst op zien te hangen. Een simpele foto valt nog wel op te hangen met een punaise, maar voor de meeste wanddecoraties heb je toch wat meer nodig. Bijvoorbeeld als je fotolijsten wilt ophangen of als je andere zwaardere decoraties hebt. Maar hoe kun je dat nu het beste doen?

1. Spijkers gebruiken

Wanneer kun je het beste spijkers gebruiken? Hiervoor zijn eigenlijk twee dingen belangrijk. Als eerste het gewicht van de decoratie. Deze mag niet te zwaar zijn, want anders is er kans dat de spijker het gewicht niet kan houden. Ten tweede is de ondergrond van belang. Is de wand van hout, dan kun je spijkers gebruiken. In stenen wanden kan dat ook, maar dan moet je speciale spijkers gebruiken. Gipsplaten zijn eigenlijk nooit geschikt voor spijkers omdat het materiaal te zacht is.

2. Schroeven om wanddecoratie op te hangen

Vaak zul je schroeven moeten gebruiken om de wanddecoratie op te hangen. Je kunt ze combineren met pluggen, zodat ze goed vast blijven zitten. Schroeven kunnen hierdoor meer gewicht dragen dan spijkers. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal voor het ophangen van wanddecoraties van steigerhout, die best zwaar kunnen zijn. Bij het boren en schroeven is het wel belangrijk dat je goed gereedschap hebt. Kies bijvoorbeeld voor een Makita boormachine, dan weet je zeker dat je goede kwaliteit in huis haalt.

3. Zuignappen en dubbelzijdig plakband

Sommige wanddecoraties hebben de tekst ‘op te hangen zonder schroeven’. Dat klinkt leuk, maar meestal valt het in de praktijk tegen. Wanddecoraties voor een glazen wand zijn vaak voorzien van zuignappen. Op zich zijn ze prima, maar als ze van slechte kwaliteit zijn kunnen deze snel losraken. Andere wanddecoraties zijn voorzien van dubbelzijdig plakband of tape. In de praktijk blijkt deze bevestigingsmethode niet zo goed te werken. Vaak is het verstandig om er rekening mee te houden dat je toch zult moeten spijkeren of schroeven.

4. Welke bevestigingsmethode past bij jouw decoratie?

Als je een kant en klare wanddecoratie koopt, staat er meestal wel bij hoe je hem moet ophangen. Maar als je er geen aanwijzingen voor hebt, zul je zelf moeten uitzoeken wat handig is. Een richtlijn:

  • Bij decoraties zwaarder dan 1 kilo werkt het niet meer zo goed om te plakken of zuignappen te gebruiken
  • Alle decoraties zwaarder dan 3 kilo kunnen beter worden opgehangen met schroeven
  • Bij decoraties breder dan 60 cm is het verstandig om twee ophangpunten te gebruiken
  • Vrijwel alle wanden die niet van hout zijn hebben pluggen nodig als je wilt schroeven

Natuurlijk is het het meest praktisch als je zelf je wanddecoratie kunt ophangen. Bij kleinere decoraties kun je dat sowieso wel zelf doen. Ben je bang dat je de decoratie scheef ophangt? Met een waterpas kun je dat probleem voorkomen. Alles wat je nodig hebt vind je bij het Gereedschapscentrum. Zorg van tevoren dat je goed gereedschap in huis haalt, zodat je tijdens de klus gemakkelijk kunt doorwerken. Zo geef je je huis snel en gemakkelijk een nieuwe look met je wanddecoraties.

Share.

About Author

Leave A Reply