Wat is er nou leuker en aangenamer dan op een koude avond een houtblok op het vuur gooien en het zo lekker warm maken in je huis? De geur, de warmte en het geluid van knapperend vuur… Het zijn allemaal elementen die ervoor zorgen dat het in je huis extra aangenaam is. Toch zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden als je in een kachel hout op gaat stoken. Niet elke soort hout is namelijk even goed geschikt. Zaken als het type of de grootte van de houtkachel maken hierbij niet eens echt uit, het is vooral het soort hout en hoe dit is behandeld waar je goed op moet letten.

Uit welke soort hout haal je het meeste rendement?

Het maken van een keuze uit de verschillende soorten kachelhout is vaak een overweging tussen hardhout en zachthout. Naaldbomenhout valt eigenlijk al meteen af. Het is het beste om een soort hout zonder zuren of hars te kiezen. Hardhout komt van bomen als de eik en de beuk, terwijl zachthout bijvoorbeeld van berken of elzen komt. Allebei de soorten hout lijken zo hun voor- en nadelen te hebben, maar het mag duidelijk zijn dat er een soort hout is die het beste is geschikt voor in de kachel: hardhout. Het is wel zo dat zachthout makkelijker door te hakken is en dat het sneller droog genoeg is om in een kachel te gebruiken. Ook ontbrandt zachthout sneller, zodat het sneller aangenaam warm is in je huis. Maar, daar staat dan wel tegenover dat een blok zachthout een stuk sneller opbrandt dan een blok hardhout. Je moet zodoende flink wat meer zachthout inslaan om een koude winter door te komen! Met hardhout krijg je daarbij een mooi, rustig vuur, wat er aan bijdraagt dat je blokken hout minder snel opbranden. Het vuur wordt mede hierdoor veel regelmatiger verspreid en je hebt ook meer die lekkere houtgeur waar iedereen zo gek op is.

Waar je op moet letten bij de keuze voor een houtsoort

Houtkachel

Je wil optimaal genieten van je lekkere vuurtje. Dan is het ook goed om soorten kachelhout te gebruiken die zorgen dat je weinig omkijken hebt naar je vuur. Als je kiest voor een soort zachthout, dan zul je door de snellere verbranding merken dat het vuur meer aandacht nodig heeft. Hierdoor heb je meer onderhoud aan je kachel en zal deze ook minder lang meegaan. Het meeste rendement haal je uit hardhout. Deze soort hout gaat langer mee en is daardoor ook nog eens duurzamer dan zachthout. Zachthout zorgt misschien sneller voor warmte in je huis, maar de consequentie hiervan is wel dat dit ook sneller opbrandt en dat je er minder lang mee doet. Nog een belangrijke in de strijd hardhout en zachthout: bij hardhout krijg je veel meer die authentieke houtgeur waar iedereen toch eigenlijk een kachel voor heeft!

Hout voor elke houtkachel

Uiteindelijk kun je natuurlijk elke soort hout wel in je kachel stoppen. Hardhout heeft op dit gebied wel duidelijk de voorkeur. Voor een soort hout die mooi, rustig opbrandt en voor een heerlijke warmte en geur in je huis zorgt is dit de beste keuze. Zachthout is dan wel altijd nog beter dan hout dat bijvoorbeeld is vrijgekomen bij sloopwerkzaamheden van een huis, of dat beschilderd of bewerkt is. We raden je af dit soort hout in je kachel te stoppen, aangezien je maar nooit weet wat voor stoffen er vrijkomen als dit gaat branden. Zowel hardhout als zachthout zijn soorten zonder zuren of hars in al te grote hoeveelheden. Dit is zodoende voor beide soorten hout een enorm voordeel.

Share.

About Author

Leave A Reply