Een uitbouw zorgt voor meer bruikbare ruimte in je woning en zorgt dat de waarde van je woning stijgt. Meer dan genoeg redenen om een uitbouw te overwegen. Net als bij iedere verbouwing zijn er een hoop dingen om je op te oriënteren, onder andere de kosten. Want wat kost een uitbouw eigenlijk?

Gemiddelde kosten uitbouw

Per m2 kost een uitbouw ongeveer €2.500. Dit betekent dat een uitbouw van 4 m2 je zo’n €10.000 euro kost. Hoe groter de uitbouw, des te lager de gemiddelde kosten worden. Dit zorgt voor de volgende totaalprijzen:

Afmeting uitbouw Kosten uitbouw
4 m2 €10.000
6 m2 €12.500
8 m2 €16.500
10 m2 €17.000
12 m2 €18.900

Houd daarnaast rekening met eventuele kosten voor een omgevingsvergunning. Check of je die nodig hebt op Omgevingsloket.

Hoe de kosten van de uitbouw financieren?

Een uitbouw is dus een behoorlijke investering. Hoe ga je dit financieren? De beste optie is natuurlijk sparen, maar laten we eerlijk zijn, niet veel mensen hebben zomaar meer dan €10.000 liggen. Voor sparen is dus goed geduld nodig. Heb je dat niet? Dan heb je twee opties.

Je eerste optie is de uitbouw financieren door je hypotheek te verhogen. Dit kan echter alleen als je overwaarde hebt.

Uitbouw financieren

Je tweede optie is geld lenen met een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is het voordeligst, omdat je net als bij een hypotheek de rente kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Maar de kosten van een verbouwing zijn vaak moeilijk in te schatten. Vallen de kosten van de uitbouw hoger uit dan het bedrag dat je hebt geleend, dan heb je een probleem.

Een doorlopend krediet is daarom handiger. Hierbij kun je eerder afgeloste bedragen opnieuw opnemen. De rente van een doorlopend krediet is echter niet aftrekbaar, dus is deze leenvorm minder voordelig dan de persoonlijke lening. Toch is er een manier om de lening voordelig te houden, namelijk door leningen te vergelijken. Dit doe je bijvoorbeeld op vergelijkingssite Geld.nl. Hier zetten ze alle leningen die passen bij je uitbouw overzichtelijk voor je op een rij.

Wat heeft invloed op de kosten van een uitbouw?

Bovenstaande kosten zijn de gemiddelde kosten. Er zijn vijf factoren die invloed hebben op de kosten van je uitbouw: de grootte, het type, het materiaal, het dak en de extra’s.

1. De grootte van de uitbouw

Vanzelfsprekend zijn de kosten van de uitbouw hoger naarmate die groter is. Er wordt meer materiaal gebruikt en daardoor wordt het duurder.

2. Het soort uitbouw

Je hebt drie soorten uitbouw:

  • Prefab
  • Maatwerk
  • Dubbele uitbouw

Een prefab uitbouw is een kant-en-klare uitbouw die zo aan je woning geplaatst kan worden. Dit type uitbouw is het goedkoopst, omdat deze van tevoren gebouwd wordt in de fabriek.

De uitbouw op maat wordt bij je woning gebouwd. Hierdoor wordt er makkelijker rekening gehouden met jouw wensen en de uitbouw is uniek. De kosten liggen hierdoor hoger dan bij een prefab uitbouw.

Een dubbele uitbouw is een uitbouw die wordt doorgetrokken over twee (of meer) verdiepingen. Zo heb je niet alleen beneden meer ruimte, maar ook boven. Omdat dit dubbel zo groot is dan een enkele uitbouw, is dit duurder.

3. Het materiaal van de uitbouw

Het materiaal van de uitbouw heeft invloed op de kosten. Het ene soort materiaal is immers duurder dan de ander. Een houten uitbouw is bijvoorbeeld goedkoper dan eentje van steen. En een steviger fundament, wat nodig is bij bijvoorbeeld een dubbele uitbouw, is prijziger dan het standaard fundament.

4. Het dak van de uitbouw

Ook de dakbedekking van de uitbouw beïnvloedt de kosten. Zo zal je goedkoper uitkomen met een plat dak dan met een puntdak en dakpannen. Bovendien is het makkelijker nog een verdieping toe te voegen met een plat dak.

5. Extra’s bij de uitbouw

Je hebt de keuze extra’s toe te voegen aan je uitbouw. Hoe meer extra’s, hoe hoger de kosten van de uitbouw. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Geveldoorbraak
  • Ramen en deuren (wellicht een schuifdeur?)
  • Stucwerk
  • Elektra
  • Centrale verwarming
  • Isolatie
  • Aftimmerwerk

Nu je een goed inzicht hebt in wat een uitbouw kost, kun je beter voorbereid te werk gaan. Begin bijvoorbeeld eens met offertes opvragen bij verschillende aannemers om te vergelijken. Succes met de verbouwing!

Share.

About Author

Leave A Reply