Als je een koopwoning hebt met een tuin, dan is de tuin natuurlijk jouw eigendom. Mocht je denken dat je alle vrijheid hebt om er bomen en struiken te plaatsen waar jij maar wil, dan heb je het mis. Besluit je namelijk om een boom zo te plaatsen dat de buren er last van kunnen hebben, dan kan dat niet zomaar. Er zijn daarom duidelijke regels over het planten van bomen en struiken in je eigen tuin.

Voldoende afstand erfgrens

Binnen twee meter van de erfgrens mogen er geen bomen geplant worden. Voor heggen en struiken geldt een afstand van minimaal vijftig centimeter. Deze regels zijn wettelijk bepaald, maar de regels kunnen verschillen per gemeente. Check dit dus bij je eigen gemeente. Wanneer je samen met de buren afspreekt om op de erfgrens een boom te plaatsen, mag dit. Echter verhuizen de buren en komen er nieuwe bewoners die willen dat de boom verwijderd wordt, dan hebben ze het recht om dit van je te eisen. Als er op de erfgrens een erfafscheiding staat, zoals een schutting, dan mag er wel beplanting staan binnen de vijftig centimeter of twee meter, mits dit niet hoger is dan de erfafscheiding. Wanneer een boom of struik al meer dan twintig jaar in de verboden zone staat, dan is er sprake van verjaring en hoeft hij niet verwijderd te worden.

Voorkom overhangende takken

Overhangende takken

Ook al heb je een boom geplant buiten de twee meter van de erfgrens, de takken kunnen uiteindelijk wel zo lang worden dat ze over de schutting heen hangen. De buren mogen je dan vriendelijk verzoeken om de takken te verwijderen binnen een redelijke termijn. Als je niet aan hun verzoek voldoet dan mogen de buren zelf de knipschaar pakken en de takken verwijderen. Hierbij mogen ze de boom niet beschadigen. Doen ze dit wel, dan mag je de kosten op hen verhalen.

Vruchten die van de boom vallen

Misschien heb je wel een mooie appelboom in de tuin staan en geniet je jaarlijks van heerlijke zoete appels. De buren kunnen hiervan mee genieten als de appels op hun terrein vallen. Alles wat namelijk van bomen of struiken valt in eigen tuin, zoals vruchten of kastanjes, is ook van jou. En dan maakt het niet uit wie de eigenaar is van de boom of struik.

Denk na over de wortelgroei

Als je een struik plant in je tuin die enorm woekert, zoals de bamboeplant, denk dan na of dit wel verstandig is. Planten die veel wortelgroei hebben kunnen gazons of terrassen volledig ruïneren. Het is natuurlijk niet zo netjes als door jouw plant het gazon van de buren kapot gaat. Je buren hebben overigens wel het recht om deze wortels af te hakken, zonder dat ze jouw toestemming hiervoor nodig hebben.

Je hoeft maar een paar afleveringen te kijken van De Rijdende Rechter en je ontdekt dat vrij veel burenruzies gaan over de tuin en erfafscheiding. Is er sprake van een conflict met je buren en kom je er samen niet uit? Dan kan het tot een juridisch geschil leiden. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor de juridische kosten. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen, dus het hebben van een rechtsbijstandverzekering kan verstandig zijn.

Share.

About Author

Leave A Reply