Brand in de woning; het kan zomaar gebeuren. Net dat ene kaarsje vergeten uit te blazen of een uit de hand gelopen barbecue. Voordat je het weet staat er iets in brand. Gelukkig zijn er meerdere stappen die je kunt nemen om zowel voor, als tijdens en na de brand zo min mogelijk stress te ervaren.

Goed verzekeren: koopwoning

Misschien wel een van de belangrijkste punten voor de brand, is het afsluiten van een opstalverzekering. Deze verzekering is niet voor niets verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. De opstalverzekering dekt de schade aan spullen die aan het huis vastzitten. Denk bijvoorbeeld aan de leidingen, de badkamer en het toilet. De opstalverzekering dekt brand- en blus schade, rook- en roetschade, schade door ontploffing, wateroverlast, blikseminslag, storm, neerslag en vorst en inbraak en diefstal. In geval van brand ben je dus in ieder geval verzekerd voor de schade aan de woning.

Tip: Je kan er ook voor kiezen om een totaalpakket af te sluiten. De woonverzekering van HEMA bevat bijvoorbeeld zowel de opstalverzekering, de inboedelverzekering in één pakket. Een brandverzekering hoeft tegenwoordig ook niet meer apart afgesloten te worden. Dat behoort bij HEMA ook tot de inboedel- en opstalverzekering.

Goed verzekeren: huurwoning

Wanneer je in een huurwoning woont, is de risico op schade aan de woning niet jouw verantwoordelijkheid. De spullen die in de woning staan daarentegen wel. Zo moet je bij zowel de koopwoning als de huurwoning een inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering is niet verplicht, maar zonder deze verzekering ben je niet gedekt voor schade in geval van brand.

Brandmelders

Bij sommige verzekeraars is het verplicht: het hebben van goede brand of rookmelders. Zonder brandmelders in de woning kan die premie zomaar eens flink omhoog schieten. Een brandmelder is een belangrijk onderdeel in het thema veiligheid in de woning. De sirene zorgt er namelijk voor dat je direct alert bent in het geval van een mogelijke brand; ook wanneer je slaapt.

Blusmogelijkheden

Het is erg handig om verschillende blusmogelijkheden in huis te hebben. Zo kun je een brandblusser in de woning installeren, maar ook items als een blusdeken zouden het uitspreiden van de brand zomaar eens kunnen voorkomen. Hang de blusmogelijkheden bijvoorbeeld bij het EHBO kistje; zo heb je alle items in geval van nood direct bij de hand.

Schakel hulp in

Is de brand te groot of weet je niet goed hoe je het aan moet pakken? Schakel dan direct hulp in. Hoe sneller jij belt, hoe sneller de hulpdiensten in je woning aanwezig kunnen zijn. Verlaat de woning dan ook direct; dit is niet het moment om de held te spelen.

Share.

About Author

Leave A Reply