Water is relatief goedkoop. Maar zodra je onnodig veel verbruikt, kunnen de kosten best hoog oplopen. Dat is zonde van jouw geld én al dat schone drinkwater. Het is daarom geen slecht idee om eens kritisch naar je eigen verbruik te kijken. Wie weet kun je met de 6 onderstaande tips nog een hoop water besparen in huis.

Tip 1. Ga minder vaak in bad

Wist je dat er voor een gevuld bad gemiddeld 110 tot 130 liter water nodig is? Met een snelle douche van 5 minuten verbruik je daarentegen maar zo’n 55 tot 75 liter. Kies daarom vaker voor een opfrisbeurt in de douche en gebruik het bad alleen voor de uitgebreide relax momentjes.

Tip 2. Kies voor een spaardouchekop

Door een spaardouchekop te gebruiken, kun je tot wel 50% minder water verbruiken. Het is maar een hele kleine verandering met een groots resultaat. Tegenwoordig zijn deze besparende douchekoppen geschikt voor ieder budget. Er zijn zelfs luxe varianten met verstelbare straalsoorten voor kleine prijzen.

Tip 3. Draai de kraan zo snel mogelijk dicht

Onbewust laat je de kraan vaak langer open dan nodig is. Bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, het wassen van groenten of als je de afwas doet. Heb je even geen water nodig? Draai de kraan dan meteen dicht. Met deze simpele aanpassing kun je door de dag heen veel water besparen.

Tip 4. Vang water op met een regenton

Voor veel klusjes heb je helemaal geen drinkwater uit de kraan nodig. Je kunt de moestuin net zo goed verzorgen met regenwater. En wat dacht je van ramen wassen of het schoonmaken van de tuinmeubels? Haal je voordeel uit dit regenachtige land door een stijlvolle regenton in de tuin te zetten. Met duurzame regentonnen kun je eenvoudig het regenwater opvangen en opslaan. Dat scheelt uiteindelijk weer een hoop kosten!

Tip 5. Gebruik een emmer in plaats van een tuinslang

Vraag jezelf af of je de tuinslag echt nodig hebt bij een bepaalde klus. Vaak lukt het ook prima met een grote emmer of gieter. Met een tuinslang verbruik je namelijk al snel veel meer dan nodig. Probeer het dus eerst eens op de ouderwetse manier.

Tip 6. Hergebruik zo veel mogelijk water

In de tuin kun je gebruik maken van het opgevangen regenwater. Maar ook binnenshuis kun je water vaker hergebruiken dan je misschien denkt. Zit er nog een laagje afgekoeld water in de waterkoker? Dit kun je bijvoorbeeld goed gebruiken voor de kamerplanten. Wees creatief!

Share.

About Author

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.com). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Leave A Reply