Je doet er alles aan om van jouw huis een thuis te maken. Het laatste waar je dan op zit te wachten is schade door bijvoorbeeld inbraak of een hevige storm. Geef jezelf daarom wat extra zekerheid door een goede woonverzekering af te sluiten. Hiermee kun je helaas niets voorkomen, maar wel zorgen voor een aangename oplossing als het nodig is. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over woonverzekeringen. Wat is het, wat heb je eraan en hoe kies je de juiste verzekering?

Wat is een woonverzekering?

We beginnen bij de belangrijke hoofdvraag: wat is een woonverzekering nou eigenlijk? Kort gezegd is het een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering. Niet alleen de woning zelf, maar ook de inboedel is hierbij dus verzekerd tegen schade. Het is in Nederland niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten, maar wel sterk aan te raden. Veel hypotheekverstrekkers stellen bijvoorbeeld de eis dat je een opstalverzekering hebt voor de woning. Het is in de meeste gevallen handig om dit meteen te combineren met een inboedelverzekering. Zo kom je dus uit bij een woonverzekering.

Wat dekt een woonverzekering?

De exacte dekking (en verschillende voorwaarden) van een woonverzekering kan verschillen per aanbieder. Om je toch een duidelijk beeld te geven, hebben we hieronder een aantal vormen van schade op een rij gezet die in ieder geval gedekt worden:

  • Schade door brand of ontploffing
  • Schade door storm of blikseminslag
  • Waterschade
  • Schade door olie, rook of roet
  • Schade door aanrijding of aanvaring
  • Schade door diefstal of vandalisme
  • Schade door omgevallen bomen, kranen of heistellingen

Uitgebreid, extra uitgebreid of allrisk woonverzekering?

De bovenstaande lijst geldt voor de standaard ‘uitgebreide woonverzekering’. Deze optie wordt tegenwoordig nog maar weinig aangeboden. De meeste verzekeraars hebben de ‘extra uitgebreide woonverzekering’ gekozen als standaard optie. Hierbij wordt ook schade door neerslag, schade door stroomuitval (inhoud van koelkasten en diepvriezers), schroeischade, zengschade en smeltschade gedekt. Daarnaast ben je beter verzekerd voor diefstal of schade door vandalisme in je tuin/balkon. Het is ook mogelijk om te kiezen voor de meest uitgebreide variant: de ‘allrisk woonverzekering’. Hiermee is jouw woning en inboedel verzekerd tegen bijna alle vormen van schade van buitenaf waar je zelf geen invloed op hebt.

Hoe kies je de juiste woonverzekering?

Iedereen heeft andere wensen en eisen. Maar uiteindelijk wil niemand onnodig te veel betalen. Je kunt daarom het beste online woonverzekeringen vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste deal hebt gesloten. Hiermee kun je ruim €300 per jaar besparen op je woonverzekering. Dat is mooi meegenomen!

Share.

About Author

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.com). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Leave A Reply