Misschien wil jij graag een nieuw konijnenhok maken. Of heb je plannen voor een zelfgebouwd kippenhok. Of is je hondenhok versleten. Voor welk dier je ook een hok nodig hebt, je kunt het heel goed zelf maken. Vaak scheelt dat behoorlijk veel geld, want een dierenhok op maat is best duur. Wil jij zelf een dierenhok maken? Zó doe je dat!

1. Kies de vorm

Kies de vorm van het hok. Misschien wil jij een hok dat eruitziet als een huisje. Of bouw je liever een flat van een paar verdiepingen. Bij kippen en konijnen is het de vraag of je ook een ren aan je hok wilt bouwen. Ga dus eerst een poosje zoeken naar een mooie vorm die je wilt gaan (na)maken. 

Hondenhok zelf maken

2. Maak een nauwkeurige bouwtekening

Maak eerst een schets van het hok dat je in gedachten hebt. Vervolgens teken je een nauwkeurige bouwtekening, die je voorziet van de juiste maten. Denk ook na over de manier waarop je delen gaat verbinden. Teken verbindingslatten, hoeken en scharnieren duidelijk in. Denk ook aan de openingen van het hok. Hoe kunnen ze het beste worden gemaakt? Moet een deur helemaal los kunnen, of maak je hem vast aan scharnieren? En heb je genoeg ruimte om zelf in het hok te kunnen?

3. Voor welk dier is het hok?

Nu moet je je afvragen wat je voor elk dier nodig hebt. Kippen hebben bijvoorbeeld genoeg aan dun, zeshoekig gaas. Maak je een hok voor konijnen, dan bijten die zich er zo doorheen. Zij moeten stevig vierkant gaas hebben. Konijnen zullen ook aan hoeken en randen knagen, dus daar kun je het beste metalen latjes op schroeven of plakken. Een kippen- of konijnenren moet aan de bovenkant worden afgedekt tegen roofdieren, maar dat hoeft niet bij een honden- of kattenren. 

Kippenren

4. Maak een materialenlijst

Maak een lijst van de materialen die je nodig hebt. Maak je een hok met bodem? Dan kan de bodem het best van betonplex gemaakt worden. Dit is namelijk het best bestand tegen plekken van ontlasting van kippen en konijnen. Het materiaal bestaat in twee soorten: een gladde en een met reliëf. Voor een dierenhok kun je het beste het geribbelde betonplex kopen, zodat de dieren niet uitglijden. De verticale delen van het hok kun je ook maken van bijvoorbeeld grenenhout of douglashout. Je vindt alles wat je nodig hebt voor dit project bij DeHoutgroothandel voor een voordelige prijs.

5. Bouw het hok volgens de tekening

Nu je alles goed bedacht hebt, kun je gaan bouwen. Je begint met het bouwen van het nachthok als je een hok met ren gaat bouwen. Je begint met het frame, dan doe je de inrichting en als laatste de rest van het buitenwerk. Als je werkt met geïmpregneerd hout en betonplex, hoef je het hok aan de binnenkant niet te behandelen. 

Konijnenhok maken

6. Werk het hok netjes af

Tijd voor de afwerking. Als je het hok buiten zet, moet het dak waterdicht worden gemaakt. Vaak is dakleer of golfplaat voldoende. Denk eraan dat het onder het dak niet te warm wordt in de zomer! Verder kun je met latten en randen het hok mooier maken. En natuurlijk kun je het hok aan de buitenkant beitsen zodat het beter bestand is tegen weer en wind. De binnenkant kun je bij kleine dieren, zoals kippen en konijnen, beter niet behandelen omdat ze anders verf of beits binnen kunnen krijgen.

Zelf een dierenhok maken is over het algemeen heel wat goedkoper dat er een op maat bestellen. Ben je een beetje handig met hout en gereedschap, dan is het niet zo’n moeilijke klus. Er zijn heel veel voorbeelden te vinden die je na kunt maken. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor voorbeelden van zelfgebouwde konijnenhokken. Zoiets kun jij toch ook?

Share.

About Author

Leave A Reply