Als de stof van je favoriete stoel is versleten kun je twee dingen doen: een nieuwe stoel kopen of het meubelstuk een nieuw leven inblazen. Door zelf de stoel opnieuw te stofferen, is het binnen een dagje weer zo goed als nieuw! Wij delen een paar handige tips om dit Do It Yourself project goed te laten verlopen.

Tip 1. Koop een geschikte stof

Om te beginnen moet je een geschikte stof kopen. Dit kan op een stoffenmarkt, in een winkel of via een betrouwbare stoffen webshop. Bij het aanschaffen van het materiaal moet je een paar dingen in gedachte houden. Welke uitstraling en kleur moet de stof hebben? Moet het geschikt zijn voor intensief gebruik of is het vooral voor de sier? Moet het eenvoudig schoon te maken zijn? Of is het zitcomfort juist de belangrijkste factor? Met jouw persoonlijke eisen en wensen kom je uiteindelijk bij de perfecte stof terecht.

Tip 2. Maak foto’s van het proces

Probeer zo veel mogelijk foto’s te maken van de stoel die je gaat stofferen. Dit is niet alleen leuk voor de voor- en na-foto’s, maar ook heel erg nuttig. Door tijdens het verwijderen van de oude stof regelmatig een foto te maken, begrijp je beter hoe de stoffering is opgebouwd. Dit kan helpen tijdens het bevestigen van de nieuwe stof.

Tip 3. Gebruik de oude stoffering als mal

Verwijder de oude stoffering zo netjes mogelijk zodat je het als mal kunt gebruiken. Is de stof helemaal vervormd? Dan kan het helpen om het even te stromen. Anders is het toch noodzakelijk om zelf een nieuwe mal of een patroon te maken.

Tip 4. Gebruik altijd nieuw afdekmateriaal

Als de vulling van de stoel nog prima in orde is, kun je het best hergebruiken. Bij het opnieuw stofferen van een stoel is het alleen wel nodig om nieuw afdekmateriaal te gebruiken. Dit materiaal gaat tussen de vulling en de nieuwe stoffering. Hiermee kun je slijtage voorkomen en zorg je voor een strak resultaat.

Tip 5. Kijk naar het patroon van de stof

Heb je gekozen voor een nieuwe stof met een patroon? Kijk dan van tevoren goed hoe deze print uitkomt. In sommige gevallen is het erg vreemd als het patroon ondersteboven is bevestigd.

Tip 6. Span de stof gelijkmatig over de vulling

Probeer de stof strak en gelijkmatig over de stoel te spannen. Begin in het midden en trek vooral niet te hard aan één kant. Hierdoor creëer je alleen maar meer rimpels. Strijk het materiaal strak over de vulling met je handen. Daarna kun je het vastnieten.

Tip 7. Schiet de nietjes schuin

Schiet de eerste nietjes schuin in de stoel. Dan zijn ze nog makkelijk te verwijderen als je een foutje hebt gemaakt. Zit alles op de goede plek en zitten er geen bobbels of rimpels meer in de stof? Dan schiet je alle nietjes recht in het materiaal.

Share.

About Author

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.com). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Leave A Reply