Zelf lassen kan heel leuk en praktisch zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld zelf je industriële meubels of decoraties maken. Lassen kan op allerlei manieren worden toegepast. Maar voordat je begint, moet je wel de juiste spullen in huis hebben. Dit heb je nodig om goed en netjes te kunnen lassen.

1. Lasapparaat

Lassen lukt alleen met een lasapparaat. Je hebt twee vormen: een lasapparaat met open vlam of een elektrisch lasapparaat. Voor het lassen met open vlam heb je heel wat ervaring nodig. Het kan erg onveilig zijn als je dit doet zonder dat je precies weet waar je mee bezig bent. Lassen met een elektrisch lasapparaat is een stuk veiliger en wordt zowel door beginners als professionals gedaan.

2. Laskap

Ken je ‘lasogen’? Dit is een beschadiging aan de ogen die wordt veroorzaakt door het kijken in te fel licht. Kijk maar eens een paar seconden recht naar de zon. Als je je blik afwendt, zie je kleine donkere vlekken voor je ogen. Die trekken vanzelf weer weg gelukkig. Bij lasogen blijven de vlekken terugkomen en gaan ze uiteindelijk helemaal niet meer weg. Daarom is een goede laskap erg belangrijk. De kap beschermt je ogen tegen het felle licht en bovendien wordt je hoofd ook beschermd tegen rondspattende vonken.

3. Lasdraad

De meeste lassers werken met een lasdraad. Dit is een metalen draad die op het laspunt wordt gelegd, tegelijk met de laselektrode. De lasdraad en de twee metalen delen die verbonden moeten worden, smelten en lopen over in elkaar. Zo wordt een gemengde metalen verbinding gemaakt die zeer sterk is. Het is belangrijk dat je een goede lasdraad kiest, die past bij het metaal dat je wilt gaan lassen. Lasdraden hebben verschillende eigenschappen, ze kunnen bijvoorbeeld de lasboog wat gerichter sturen of een gas afgeven dat de naad gelijkmatiger maakt.

4. Laselektroden

Als je een lasapparaat koopt, horen daar soms elektroden bij. Maar niet altijd, want laselektroden zijn er in veel soorten en maten. Het is afhankelijk van de eisen van de gebruiker welke laselektroden het handigst zijn. Er zijn laselektroden die vooral prettig zijn voor beginners, maar er zijn er ook voor gevorderde gebruikers. Het hangt ook af van je toepassing en doel welke elektrode goed bij je past.

5. Veiligheid

Een laskap is een absolute noodzaak bij het lassen. Maar er zijn meer veiligheidsitems die echt belangrijk zijn. Zo is het zeer verstandig om lange lashandschoenen te dragen. Deze beschermen je handen tegen vonken en vooral tegen spatten gesmolten metaal. Deze zouden anders kleine brandwondjes kunnen veroorzaken op je handen. Verder dien je (zeker als je elektrisch last) goed isolerende schoenen te dragen. Anders loop je het risico op stroomschokken. Ben je nog niet zo ervaren met lassen, of ben je bezig met een groot project? Dan is een lasschort ook zeker geen overbodige luxe!

Om te lassen heb je verschillende zaken nodig. Zonder deze dingen kun je niet op een veilige manier aan de slag. Heb je eenmaal deze 5 zaken in huis? Dan kun je beginnen met je lasproject. Misschien wil jij graag een metalen frame voor de industriële tafel maken. Of ben je dol op abstracte lampen met een metalen ‘kooi’ in een bijzondere vorm. Wat je ook gaat maken: met deze benodigdheden ben je een heel eind op weg om zelf een goede lasser te worden.

Share.

About Author

Leave A Reply