EPDM dakbedekking is prima zelf aan te leggen op het dak van uw woning, schuur of garage. Je hebt immers geen brander nog om het materiaal te bevestigen. Het enige wat je moet doen is zorgvuldig vastlijmen van het EPDM folie. Omdat je hierbij op hoogte werkt, is het uiteraard wel van belang om de goed de veiligheid voor ogen te houden. Op die veiligheidsmaatregelen gaan we in dit artikel verder in.

Hoewel EPDM dakbedekking één van de veiligste soorten is in het aanleggen, moeten er vanzelfsprekend de nodige veiligheidsmaatregelen worden genomen. Bij werkzaamheden op het dak werk je namelijk altijd op een behoorlijke hoogte, waarbij je ook meermaals dichtbij de dakrand moet zijn. Hoe goed je zelf ook oplet, een ongeluk schuilt immers in een klein hoekje. Zo heb je geen invloed op verouderde dakconstructies die zwakke plekken tot gevolg kunnen hebben. In het Arbobesluit 3:16 staat exact omschreven welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn bij het aanleggen van EDPM dakbedekking.

Schuine daken mag je nooit onbeschermd beklimmen. Daar heb je bij EPDM dakbedekking geen last van, omdat dit enkel wordt aangebracht op platte en licht hellende daken. Afhankelijk van de hoogte is het toegestaan om zonder zekering het dak op te gaan. Het is wel belangrijk om bij hoogtes boven 2,5 meter gebruik te maken van valbeveiliging. Dit is zeker van toepassing wanneer (een deel van) de werkzaamheden plaatshebben binnen vier meter van de dakrand. Daarnaast moeten mogelijk gevaarlijke objecten als lichtkoepels goed worden beveiligd. Ook is het belangrijk om zorg te dragen dat je op de meeste veilige wijze het dak bereikt. Normaal gesproken is dit van binnenuit het gebouw, maar dit is slechts in weinig gevallen mogelijk. Veelal moet een ladder worden ingezet om het dak te bereiken. Zorg er altijd voor dat deze goed verankerd is tegen de gevel.

Zoals gezegd is het bij het aanbrengen van EPDM dakbedekking zeer waarschijnlijk dat je op minder dan vier meter van de rand werkzaamheden moet verrichten. In het geval dat er zeer dicht bij de dakrand wordt gewerkt  wordt geadviseerd om gebruik te maken van goede hulpmiddelen, zoals aanlijnvoorzieningen en leuningwerk. Dit laatste  wordt gezien als de meest veilige optie. Vinden de werkzaamheden op meer dan vier meter dan de dakrand plaats? Dan volstaat over het algemeen een bordje met daarop een duidelijke waarschuwing voor valgevaar.

Share.

About Author

Leave A Reply