Zonweringen kunnen in de loop van de jaren flink achteruit gaan. Het doek raakt lelijk of het systeem werkt niet meer zo soepel. Gelukkig kun je je zonwering meestal nog opknappen. En dat scheelt je heel wat geld, want een compleet nieuwe zonwering is niet goedkoop!

1. Trekband vervangen

Het trekband raakt na een tijdje behoorlijk versleten. Daarom moet het meestal eerder vervangen worden dan de rest van het systeem. Je kunt het trekband gelukkig vrij gemakkelijk vervangen. Aan de bovenkant zit het meestal met een schroef vast aan de cilinder van de zonwering. Beneden zit het vast in de bandopwinder (als je die hebt). Je maakt gewoon beide kanten los en plaatst het nieuwe trekkoord. Vervolgens span je het weer aan en klaar ben je. Als je een bandopwinder hebt, is het misschien tijd om deze ook te vervangen.

2. Zonwering doek schoonmaken

Het doek van de zonwering wordt na verloop van tijd behoorlijk vies. Je kunt het daarom het beste minstens 1x per jaar goed schoonmaken. Dat is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. Veel schoonmaakmiddelen tasten het doek aan. Daarom kun je het beter doen met lauw water. Lukt het niet om het doek goed schoon te maken? Check dan deze tips om je zonwering doek weer schoon te maken.

3. Zonwering doek vervangen

Lukt het echt niet meer om het doek schoon te maken? Of is het beschadigd? Dan kun je het losse zonnescherm doek vervangen. Dat is een stuk voordeliger dan het hele systeem te moeten vervangen. Heb je een klein budget, dan kies je voor het goedkoopste zonneschermdoek. Je hebt dan weer een aantal jaar plezier van een prachtig zonnescherm terwijl het je weinig geld kost. Wil je het resultaat van een compleet nieuw zonnescherm dat heel lang meegaat? Dan investeer je iets meer en koop je een zonneschermdoek van extra goede kwaliteit.

Zonnescherm doek vervangen

4. Het systeem goed onderhouden

Elk zonwering systeem heeft regelmatig onderhoud nodig. De meeste mensen doen dat echter niet. Gelukkig kun je dat meestal nog wel goedmaken door de boel even goed na te kijken. Smeer de draaiende onderdelen in met een fijne olie, bijvoorbeeld naaimachine olie. Eenvoudige zonneschermen kun je zelfs helemaal demonteren en alle onderdelen schoonmaken en invetten. Zo draait je zonnescherm meestal weer een stuk soepeler. 

Je zonwering is iets waar je meestal niet zoveel over nadenkt. Het is er gewoon en je gaat er vanuit dat het goed werkt. Helaas blijkt meestal na een aantal jaren dat dat toch niet zo handig is. Het is veel praktischer om de zonwering regelmatig even goed op te knappen. Zo heb je een betrouwbare, mooie en fijne zonwering die weer jaren meegaat. 

Share.

About Author

Leave A Reply